Seurasaarelle Helsinki Travel Award 2021

Helsingin Matkailusäätiö on vuodesta 2015 jakanut Helsinki Travel Award -palkintoja tahoille, jotka ovat teoillaan vaikuttaneet myönteisesti Helsingin matkailun kehitykseen, maineeseen tai asiakastyytyväisyyteen.

Tänä vuonna palkinnon sai Seurasaari, eli kiitos kuuluu kaikille Seurasaaren toimijoille:

– Museoviraston Seurasaaren ulkomuseolle ja konservointi-yksikölle sekä Seurasaaresta vastaaville virkahenkilöille
– Helsingin kaupungin virastoille ja virkahenkilöille, erityisesti Päivi Apajalahdelle, Seppo Pesoselle, Jussi Luomaselle, Jukka Lundgrenille ja Markus Holsteinille sekä monille muille.
– Vapaaehtoisten pyörittämille yhdistyksille, kuten Seurasaaren Joulupolulle, Seurasaaren uimareille, Helsingin Keskipohjalaisille, Helsingin luonnonsuojeluyhdistykselle, Sommelolle
– Seurasaaren kesäravintolalle ja Antin kaffiliiterille.
– Seurasaari Soi! –tapahtuman järjestäjille
– Seurasaaren kansantanssijoille
– Sekä lukuisille yksityishenkilöille ja yhdistyksille, jotka ovat vapaaehtoisesti työskennelleet saaren hyväksi.

Kun matkailupalkinto kerrankin osuu Seurasaaren kohdalle, sitä olisi kiva juhlia yhdessä! Palkinnon nouti Seurasaarisäätiö, joka unohti mainita palkinnosta muille saaren toimijoille. Seurasaarisäätiö on toki tehnyt paljon Seurasaaren matkailun parantamiseksi, järjestänyt juhannusvalkeat ja ollut taustatukena erilaisissa tapahtumissa. Toisaalta kaikille saaressa toimiville on selvää, ettei Seurasaarisäätiö ole tehnyt aina parastaan. On ollut vaiheita, jolloin Seurasaarisäätiö on jarruttanut kehitystä ja uusia tapahtumia. Onneksi yhteistyö on nykyisin helpompaa, muttei vieläkään sillä tasolla, mitä kaupungin rahoittamalta toimijalta voisi edellyttää.

Vuoden 2021 Helsinki Travel Award -palkintojen perustelut:

Seurasaari

Myrskyisät ajat voivat johtaa joskus hyvään. Niin tapahtui 1800-luvun lopulla, kun suosittuun, ennen vain veneellä saavutettavaan kansanpuistoon rakentui silta. Silta rakennettiin syysmyrskyn kaatamista puista vuosina 1891-1892. Luonto mullistaa jatkuvasti maailmaa, tulevaisuudessa yhä enemmän. Oli sitten kyse terveydestä, luonnon monimuotoisuudesta, ilmaston lämpenemisestä tai ihmisen luontosuhteesta, siltoja tulee rakentaa. Niin fyysisiä, kuin myös niitä, jotka ajatuksissamme yhdistävät teot ja niiden seuraukset. Siltoja, jotka tuovat ihmiset yhteen näkemään kauneutta ja historiaa, leikkimään, lepäämään, juhlimaan ja suunnittelemaan myönteistä tulevaisuutta.

Seurasaari on ainutkertainen luonto- ja museokohde aivan Helsingin keskellä. Se on rauhoitettu ylimääräiseltä liikenteeltä ja kävely yli sillan hidastaa ihmisen tahdin välittömästi. Syntyy oleilua, kirmailua, hengailua. Seurasaaressa huomaa, kuinka ihmiset keskustelevat samalla, kun katseet kohtaavat metsän tai kun mutkan takaa löytyy jotain mieluista ihmeteltävää. Eväitä nautitaan, makkarat paistuvat, ravintolassa vietetään iloisia hetkiä, puujaloilla päästään kolistelemaan tanssilavalle, oravat uskaltautuvat hyvinkin lähelle. Saaren ketut, jänikset, lampaat ja runsas linnusto tulee esiin etenkin aamutuimaan, jos ennättää seuraamaan saaren heräämistä. Seurasaari on rakkauden saari, joka juhannuksena nostaa symbolikseen satumaiset häät. Se on seikkailun saari, joka jouluisin on pienimmille paikka, josta löytyvät tontut ja muut joulun taiat. Seurasaaressa näkee maamme varhaisimman rakentamisen vaiheet, ymmärtää puun ja sen työstämiseen liittyvän käsityöosaamisen merkityksen. Seurasaaressa on myös mainiot uimarannat, mukaanlukien nudistiranta. Lisäksi saarelle kaavaillaan saunaa.

Kun pandemia iski ja jatkui, löysivät helsinkiläiset ja tänne muualtakin saapuneet lähiluonnon, merenrannat, kävelyn, rauhan. Koska vaikeat ajat kauan sitten hyödynnettiin viisaasti – rakennettiin silta ja toteutettiin vuosikymmenien kehitystyötä – on Seurasaari aivan ainutkertainen kokemus. Oikeastaan pieni matka itsessään.

Kommentointi on suljettu.

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: