Paljepistiäinen löytyi Seurasaaresta

Kuluneena kesänä Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari ja pistiäistutkija Juho Paukkunen kartoitti vapaa-ajallaan Seurasaaren pistiäislajistoa. Havaintoja kertyi yhteensä noin 60 pistiäislajista, joista hieman yli puolet oli mesipistiäisiä eli mehiläisiä ja kimalaisia.

Kaikkiaan saaresta löytyi 15 kimalaislajia ja 19 mehiläislajia. Loput pistiäislajit kuuluivat mm. petopistiäisiin, ampiaisiin ja muurahaisiin. Kartoitus perustui näköhavaintoihin sekä haavilla ja kahdella värimaljapyydyksellä kerättyihin näytteisiin.

Pyydyksistä toinen sijaitsi Leppälän murulla ja toinen saaren eteläosassa.Leppälän murun pyydykseen tulleista lajeista kiinnostavin oli paljepistiäinen (Mymaromma anomalum), joka on tavattu Suomesta aiemmin vain muutamasta paikasta. Uudeltamaalta sitä ei ole aiemmin havaittu.

Paljepistiäinen on hyvin pienikokoinen ja monin tavoin poikkeuksellinen laji. Muista maamme pistiäisistä poiketen sillä on vain kaksi siipeä, sillä takasiivet ovat surkastuneet pieniksi tapeiksi. Etusiivet ovat varrelliset ja soikeissa siipilavoissa on heikkoa verkkomaista kuviointia. Pään takaosassa on paljetta muistuttava rakenne, jonka merkitystä ei tunneta.

Paljepistiäisen elintapojakaan ei tiedetä, mutta sen on arveltu olevan toukkavaiheessaan kovakuoriaisten munaloinen. Seurasaaresta löytynyt paljepistiäisyksilö on talletettu Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmiin. Kuvan siitä otti Max Söderholm.

Kommentointi on suljettu.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: