Leppälän murun kasvukausi avattu

Leppälän murulla ahersi toukokuun aurinkoisena kevätpäivänä 9.5.2020 kolme yhdistyksen aktiivia. Kukkolan Esa aloitti jo aamuseitsemältä.

Päivän aikana perinnekasvipalstalla käännettiin maata, kylvettiin härkäpapua ja perustettiin kurpitsapenkki.

Kurpitsapenkkiin kuskattiin lantaa kymmeniä kottikärryllisiä. Tunkion katteita eli kaislaa ja heinää murskattiin kurpitsapenkkiin lannan kuohikkeeksi. Samalla Timon huhtikuussa keräämät kaislat pääsivät tunkion uudeksi katteeksi ja koristeeksi.

Kurpitsapenkistä tuli komia. Penkin rakentamisessa, härkäpavun kylvössä ja lannan levityksessä auttoivat entisaikojen innovaatiot, Timon puunrangasta tekemät pavunkylvöaurat ja sonnan keräämiseen tarkoitettu erikoispitkä talikko. Näitä uusvanhoja innovaatioita eli harvinaisempia kuokkia, talikkoja, haravoita ja kylvövälineitä on vuosien varrella käytetty Leppälän murulla useasti.

Tänä kesänä on tarkoitus laajentaa hieman palstaa rinteeseen ja perustaa sinne marjapensaille uusi paikka. Museoviraston ja ulkomuseon kanssa sovitaan lähitulevaisuudessa tarkemmin perinnekasvipalstan ja sen ympäristön kokonaissuunnitelmasta.

Leppälän muru näyttää hienolta, sitä kelpaa turistien ja ohikulkijoiden ihastella. Päivän aikana käytiin lukuisia innostuneita keskusteluja ohikulkijoiden kanssa, mikä lämmitti talkoolaisten mieltä.

All-focus
All-focus
All-focus

Kommentointi on suljettu.

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: