Museoystävien valtakunnallinen tapaaminen Tampereella 15-16.9.2018

Teksti: Margit Huhtala

Tampereen taidemuseon ystävät ja työväenmuseon ystävät yhdessä design- ja
arkkitehtuurimuseon ystävien/ystävyyslataamohankkeen (DAMY) kanssa järjestivät
vuosittaisen museoiden ystäväyhdistysten tapaamisen lauantaina ja sunnuntaina 15-16.9
Tampereella. Tapaamiseen osallistui kaikkiaan noin 85 jäsentä vajaasta 40 eri
ystäväyhdistyksestä ja muusta organisaatiosta. Sunnuntai oli samalla ystävyyslataamon
syysseminaari. Museoystävät ovat museoiden hyväksi toimivia vapaaehtoisina. Ne toimivat museoiden ja suuren yleisön välimaastossa tukien emomuseoita, kooten ja aktivoiden kulttuuriperinnöstä kiinnostuneita.

Ystävyyslataamo on vuonna 2018 aloitettu valtakunnallinen museoiden ystävien hanke, hankkeen alkaessa mukaan on ilmoittautunut 21 ystäväyhdistystä. Ystävyyslataamon työn tuloksena on tarkoitus kehittää museoiden yhtäville ja vapaaehtoistoimijoille käytännön työn toimintamalleja. Loppuvuodesta 2018 Ystävyyslataamo julkaisee keräämänsä materiaalin yhteiseksi työkalupakiksi kaikille kulttuurialan vapaaehtoistoimijoille.

Lauantaina museoiden yhtävät kokoontuivat työväen museon Werstaalla ja sunnuntain
ystävyyslataamon kokouspaikka oli museokeskus Vapriikki. Molemmathan ovat kuuluneet Finlaysonin tehtaille, Werstas on nyt ollut toiminnassa 25 vuotta.

Lauantaina tutustuimme myös Tampereen eri museoihin. Tampereen kaupunki järjesti lauantai-iltana vastaanoton raatihuoneella ja samalla voimme tutustua raatihuoneen taidekokoelmiin. Lauantain esitykset liittyivät Tampereen museoihin, erityisen mielenkiintoista oli kuulla miten Tamperetalossa olevan Muumimuseon näyttelyitä on suunniteltu ja rakennettu. Monissa esityksissä keskityttiin tänä vuonna erityisesti nuorten mukaansaamiseen museotyöhön.

Ystävyyslataamohankkeen yhteydessä keskusteltiin siitä, miten eri ystäväyhdistysten toimintaa voisi koordinoida nykyistä tehokkaammin. Esillä on ollut esimerkiksi museoiden ystävien kattojärjestön perustaminen, mutta sen haittapuolena on uuden organisaation perustamistöiden tekeminen ja toiminnan ylläpito, koska resursseja ja rahoitusta on vaikea saada. Suomessa on kaikkiaan 56 eri ystäväyhdistystä, joiden yhteystiedot ovat saatavilla museoliitolta. Museoystäväyhdistysten keskusteluryhmä toimii osoitteessa MYY (Museonystäväyhdistysten keskusteluryhmä).

Helsingin kaupunginmuseon edustaja kertoi sunnuntaina myös yhdestä museoiden ystävien vapaaehtoistoistyön todella hyvästä esimerkistä eli Helsingin kouluissa meneillään olevasta adoptoi monumentti hankkeesta.

Ystävyyslataamon syysseminaarin (sunnuntai 16.9) esitykset ovat saatavilla

Kimmo Antila | Postimuseo
Anna Pirvola | Ystävyyslataamo
Arttu Haapalainen | Taiteen edistämiskeskus
Heini Hämäläinen | Adoptoi Monumentti -hanke, Helsingin kaupunginmuseo
Petra Vairimaa | Eventsi
Janne Vilkuna | Jyväskylän Yliopisto
Emilia Laulainen | Postimuseo
Sirkka Kotola | Vellamon Ystävät

Ystävyyslataamo hankkeesta saa lisätietoa hankkeen sivustolta sekä facebookin kautta.

Varkauden museon ystävät järjestävät vuoden 2019 museoystäväyhdistysten tapaamisen ja maatalousmuseo Sarka sitä seuraavan vuoden vastaavan tapahtuman.

Kommentointi on suljettu.

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: