Maatiaisperunoiden nostoa Leppälän murulta

Leppälän murulla pidettiin sadonkorjuu viime sunnuntaina 9.9.2018. Palstalta nostettiin toistakymmentä erilaista maatiaisperunalajiketta. Sato oli kuivan kesän jäljiltä hyvä.

Maatiaiskasvit ovat elävää kulttuuriperintöä. Niiden arvo on luonnon monimuotoisuudessa, geneettisesssä potentiaalissa ja kulttuurihistoriassa. Maatiaislajikkeita ei ole jalostettu tieteellisesti, vaan ne ovat aikojen saatossa sopeutuneet paikallisiin olosuhteisiin ja kehittyneet luonnonvalinnan sekä viljelijöiden tekemien jalostusvalintojen myötä.

Suomalainen maataloustuotant perustui 1900-luvun alkuun saakka maatiaislajikkeisiin. Maataloustuotannon tehostuminen ja kasvinjalostuksen kansainvälistyminen vähensivät viljelykasvien monimuotoisuutta, ja monet maatiaiskasvit lähes katosivat 1960-luvulle tultaessa.

Maatiaiskasvien viljely Leppälän murulla tukee kulttuuriperinnön vaalimista osana museomiljöötä. Mäkitupalaisten asumista edustava Leppälän mökki on tuotu Seurasaareen Loimaalta, jossa pientä peltotilkkua tai kasvimaata kutsuttiin muruksi. Mäkitupalaisilla oli usein pihapiirissään pieni keittiöpuutarha – kuten nyt Seurasaaressakin.

Leppälän murulla viljellään muun muassa härkäpapua, erilaisia maatiaisperunalajikkeita, porkkanaa, punajuurta ja perennoja eli monivuotisia koristekasveja.

Kesällä 2018 perinnekasvipalstalla viljeltiin seuraavia maatiaisperunalajikkeita: Håreck, Jaakko, Ilolan Heikki, Lemin punainen, Lopen koijari, Karjalan punainen, Karjalan musta,  Kubinka, Norjan punainen, Valkovenäläinen ja Venäjän musta.

Kommentointi on suljettu.

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: